احتمالاً برای شما هم پیش آمده که در یک وبسایت به دنبال خرید کفش یا گوشی موبایل باشید و چند دقیقه بعد، دقیقاً تبلیغ همان محصول را در اینستاگرام ببینید. این دقت عجیب باعث شده تا بسیاری تصور کنند اینستاگرام از طریق میکروفون در حال شنود مکالمات آنهاست. شرکت «متا» (Meta) این موضوع را رد میکند و در حقیقت نیازی هم به شنود ندارد، چون سایتها و اپلیکیشنهای دیگر اطلاعات وبگردی و خریدهای شما را تقدیم اینستاگرام میکنند.
هرچند نمیتوان روند جمعآوری دادهها توسط اینستاگرام را کاملاً متوقف کرد اما با تغییر چند گزینه میتوانید منابع جمعآوری اطلاعات را به میزان قابلتوجهی محدود کنید.
قطع دسترسی به اطلاعات خارج از اینستاگرام
متا به تازگی گزینههای حریم خصوصی خود را تغییر داده تا کاربران بتوانند جلوی استفاده از اطلاعات خارج از اپلیکیشن را بگیرند. برای توقف این روند، مراحل زیر را طی کنید:
- در اپلیکیشن اینستاگرام به صفحهی پروفایل خود بروید؛
- روی منوی سه خط (گوشهی بالا) ضربه بزنید و وارد بخش Accounts Center (مرکز حسابها) شوید؛
- ابتدا روی Ad preferences و سپس Ad settings بزنید؛
- وارد منوی Activity from other businesses شوید؛
- تیک گزینهی دوم را فعال کنید.
این کار باعث نمیشود تبلیغات بهطور کامل قطع شود اما مانع استفادهی متا از اطلاعات اپهای دیگر برای شخصیسازی تبلیغات میشود.





متا همچنان میتواند از جستوجوها، لایکها، صفحاتی که دنبال میکنید و ویدیوهایی که داخل خود اینستاگرام میبینید، اطلاعات جمعآوری کند.
محدود کردن دسترسی اینستاگرام به گوشی و مخاطبان
یکی از مهمترین قدمها برای حفظ امنیت شخصی، بررسی دسترسیهایی است که به برنامهها میدهیم.
در گوشیهای آیفون
- وارد بخش تنظیمات (Settings) شوید؛
- به حریم خصوصی و امنیت (Privacy & Security) بروید؛
- بخش ردیابی (Tracking) را باز کنید؛
- مجوز اینستاگرام را خاموش کنید.
این کار مانع از ردیابی شما در برنامهها و سایتهای شرکتهای دیگر میشود.
در گوشیهای اندروید
- وارد بخش تنظیمات (Settings) شوید؛
- به برنامهها (Apps) بروید و اینستاگرام را انتخاب کنید؛
- بخش مجوزها (Permissions) را باز کنید؛
- دسترسی به موقعیت مکانی، مخاطبان، دوربین و میکروفون را در صورت عدم نیاز قطع کنید.
همگامسازی مخاطبان هم در حفظ حریم خصوصی اهمیت زیادی دارد. اگر نمیخواهید اینستاگرام به لیست شماره تلفنهای شما دسترسی داشته باشد، در بخش مرکز حسابها، به قسمت اطلاعات و مجوزها (Your information and permissions) بروید و گزینهی آپلود مخاطبان را خاموش کنید. برای پاک کردن مخاطبانی که قبلاً آپلود شدهاند، باید از طریق سایت اینستاگرام اقدام کنید (متا میگوید حذف کامل این دادهها ممکن است تا ۹۰ روز طول بکشد).


مراقب گپ زدن با هوش مصنوعی اینستاگرام باشید
متا از مکالمات شما با هوش مصنوعی خود برای شخصیسازی محتوا و تبلیغات استفاده میکند. مثلاً اگر با هوش مصنوعی دربارهی کوهنوردی صحبت کنید، احتمالاً کمی بعد تبلیغات مربوط به تجهیزات کوهنوردی را خواهید دید. اگر از این قابلیت استفاده میکنید، بهتر است ردپای خود را پاک کنید.
در چتهای هوش مصنوعی اینستاگرام، دو دستور پاکسازی وجود دارد:
- با تایپ کردن عبارت
/reset-aiنسخهی ذخیرهشدهی آن مکالمه در حافظهی هوش مصنوعی پاک میشود - با تایپ عبارت
/reset-all-aisتمام چتهای هوش مصنوعی شما در برنامه بازنشانی میشود
هرگز نام واقعی، آدرس، اطلاعات بانکی، سوابق پزشکی یا هر اطلاعات حساسی را که حاضر نیستید به صورت عمومی منتشر کنید، در چت با هوش مصنوعی متا ننویسید.
